Viitorul de ieri se întâmplă azi (II)

Gabriel, bărbat în toată firea, și-a luat un ghiozdan de-a spinare și a purces spre școală. Era o după amiază frumoasă, numai bună de ieșit cu băieții la bere și agățat gagici, dar Gabriel n-avea timp de nimicurile astea, el grăbind spre liceu.
Ajuns în clasa plină de cuconițe și domnișori, Gabriel s-a așezat cuminte într-o bancă mai în spate, și-a scos penarul și un caiet, și-a împins cu un deget ochelarii pe nas și a așteptat.

Acțiunea a avut loc în Galați, pe 5 iunie (ultima zi din cele trei planificate), într-o clasă a colegiului economic ”Virgil Madgearu”, unde caravana Samsung ”Trends of Tomorrow” a poposit pentru a le oferi elevilor o oră ”Smart”, în cadrul căreia aceștia urmau să afle care sunt tendinţele pe piaţa muncii şi aptitudinile digitale de care au nevoie în carieră.

Gabriel, silitor și cuminte, și-a scos stiloul din penar și a notat următoarele:

în doar 4 ani, internetul a ajuns la 50 de milioane de utilizatori;
creativitatea este foarte importantă, visele nu trebuie neglijate sau luate peste picior, iar amândouă, combinate cu profesionalism, pot oferi rezultate uimitoare în carieră;
multe din joburile pe care părinții noștri le-au avut au dispărut;
în fiecare zi apar noi joburi și ritmul acesta va continua și pe viitor;
60% dintre joburile din viitorii 10 ani nu s-au inventat încă;
nu va exista meserie pe viitor care să nu depindă de tehnologie;
e foarte important să știm cum să ne facem CV-urile, cum ne prezentăm angajatorilor;
modul în care folosim internetul și ceea ce alegem să publicăm poate constitui o carte de vizită pentru viitorii angajatori;
”Vision is the art of seeing what is invisible to others” cum ar spune Jonathan Swift;
tinerii au la dispoziție pagina oficială de facebook, unde o aplicație special dezvoltată le va sta la dispoziție pentru a învăța modalitatea corectă de completare a unui CV. În plus, aceștia pot câștiga și un telefon Galaxy S4.

La sfârșitul orei, Gabriel a făcut și câteva poze, pentru posteritate.

De menționat faptul că Gabriel nu era repetent sau ceva, ci a ajuns la ora susținută de caravana Samsung la rugămintea mea, eu fiind în celălalt colț al lumii în ziua respectivă. Ne-am întâlnit cu ceva timp în urmă, la un colț de stradă, pe întuneric, unde l-am somat cu o armă: ”banii sau mergi la școală”, moment în care a început să-și golească buzunarele și portofelul. Doar că, suma fiind mică, s-a văzut nevoit să-și ia ghiozdanul de-a spinare, într-o după-amiază frumoasă, numai bună de ieșit cu băieții la o bere.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>