Timpul care ne înghite pe toți și ne scoate pe dincolo

Un om cunoscut a murit și toată cetatea deplânge acum neființa sa. A început să fulguiască mărunt, iar oamenii s-au aciuat la câteva butoaie din gura cărora ies limbi timide de flăcări. Undeva, lângă o poartă ruginită, doi bărbați și o femeie, zgribuliți, discută aprins, să mențină focul viu.
- A fost cel mai fascinant om de presă care nu m-a interesat niciodată, îndrăznește femeia, slabă, cu chipul palid, ștergându-și o lacrimă rece din colțul ochiului.
- Da, un om extraordinar, pe care nu l-am ascultat niciodată, intervine un roșcovan din tânăra generație, care-și freacă mâinile înghețate. Mereu l-am stimat. Moșule, ai o țigară?

Moșul se încălzește la o sticlă cu rachiu.

- N-am, nepoate, ultima am tras-o azi dimineață, de necaz că neamul ăsta a pierdut un om care chiar spunea lucrurilor pe nume! Și lucrurile vorbeau cu el, de milă, căci oamenii nu-l prea băgau în seamă. Așa-i când ești deosebit și ai un vocabular încărcat, vorbești singur.

Liniște și flăcări pocnind scântei în noapte.

- Doamne, și când mă gândesc câtă deșteptăciune avea în capul ăla, cât de mult iubea să se exprime liber, să nu-i fie rușine de nimeni și nimic, să taie în carne vie, cum ar spune măcelarul de peste drum, suspină iar femeia.
- Mai bine nu te mai gândi, îi răspunde moșul. Mai bine să ne pară rău c-a mierlit-o, așa e frumos! O zi, maximum două, apoi ne putem întoarce la ale noastre, la boieri și la ghilotinele lor. Ați auzit că cică vor să ne schimbe călăii? Să-i aducă pe ăi mai răi, mai însetați de sânge, să ne decimeze, că prea ne-am înmulțit ca iepurii.
- Bine, să lăsăm asta pe mâine, interveni roșcovanul. Acum vreau să-l regret pe omul ăsta. Moșule, nu băga în foc tăblia aia de lemn, vreau să scrijelesc ceva pe ea și s-o înfig aici, să citească toată lumea.
- Ce vrei să scrii? întrebă nedumerit moșul.
- Că a trăit un mare om, deosebit, minunat, extraordinar, care a fost de toate la viața lui: a fost luat în râs, a fost singur, a fost ignorat, iar la urmă a fost uitat.

Categoria: Basme  Taguri: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>