Scrisoare către Olimp

Dragă mamă,

Astăzi este ziua ta, zi frumoasă ca tine. Nu ți-am cules ghiocei, fiindcă primăvara asta zburdă de nebună, zăpăcind pământul și băgând florile în sperieți. De altfel, ai văzut și tu ce vreme ne-a luat în brațe, cum s-a murdărit pământul de atâta ploaie și nori încruntați. Dragă mamă, am pentru tine ceva mult mai frumos decât niște flori smulse: am cele mai nobile sentimente și cele mai mărețe cuvinte; iar toate acestea te îmbracă în cea mai neasemuită frumusețe.
Dar tu ești frumoasă, mamă, și fără cuvintele mele, căci Dumnezeu te-a zidit din carbon pur, și nu din lut, mineral care, șlefuit cu măiestrie, atârnă scăpărător și impunător la gâtul inimii mele.

Știi cum ești tu? Ești puternică. Și știi cum înțeleg eu omul puternic? Ca o ființă care rezistă. Nu e cel care luptă să urce pe scara socială, ci e cel care luptă să țină piept vicisitudinilor vieții. Pentru că, dincolo de-a fi frumoasă, viața sapă răni și e nedreaptă, iar tu ai stat în calea ei pentru a te război cu brațele goale, apucând-o de subțiori, vorba basmului, și înfigând-o în pământ până la brâu, iar apoi până la bărbie. Victoria ta se revarsă în destinul meu.

Tu știi cât ești de deșteaptă, dar modestia te oprește să realizezi și cât ești de inteligentă. Capacitatea ta de analiză, luciditatea cu care judeci lucrurile, umorul fin și inima cu care împarți dreptate și compasiune, toate acestea ar trebui să se regăsească în vreun manual școlar sau în vreo carte de specialitate. Pentru că nimic din ceea ce ești n-ar trebui pierdut în eter. Pe buzele mele, numele tău se transformă în mir; și parcă-mi vine să sărut frunțile tuturor copiilor.

Ești binecuvântată, mamă, cu un spirit care e în stare să înalțe infinite coloane ale infinitului. Sunt binecuvântată, mamă, cu sunt fiica ta și că astfel s-a făcut cel puțin o dreptate în lume.

Ți-am zis că te iubesc? Ți-am zis, da. 2 cuvinte pe care le-am metamorfozat în nemărginite gesturi și amintiri.

La mulți ani, mamă! De ziua ta, îți dăruiesc floarea care ți-a ieșit din pântece.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>