Sărbătoarea Soarelui

Dacă întrebi niște oameni pe cine admiră ei mai mult pe lumea asta și cu cine se identifică ei ca model de viață, cei mai mulți, dacă nu cumva chiar toți, vor răspunde că admiră pe cutare artist sau pe cutare om politic, că vor să ajungă precum cutare personaj, care a reușit să facă aia sau să aialaltă, și că vor și ei să atingă vârfurile succesului prin cutare meserie sau cutare inițiativă. Toți își vor îndrepta degetele către norii sociali, către piscurile realizărilor profesionale.
Dacă mă întrebi pe mine, o să-ți răspund că eu vreau să fiu ca mama mea, care n-a realizat nimic. Adică n-a realizat ceea ce mulți consideră o reușită esențială în viață: să ajungă cineva pe scara societății. Nu. Mama mea n-a fost nici doctoriță, nici profesoară, nici directoare, nici manager într-o companie de top și nici toate meseriile alea pentru care unii și-ar vinde sufletele diavolilor înfometați. Nu. Mama mea a fost și este mult mai mult de atât: o femeie atât de inteligentă, cu o personalitate atât de puternică, încât, dacă mă întrebi iar ce vreau să ating în viață, ți-aș răspunde că vreau să fiu măcar jumătate din desăvârșirea ei. În ea se revarsă toate binecuvântările lumii, de parcă Dumnezeu, când a clădit-o, n-a folosit lut obișnuit, din grămada folosită la majoritate, ci a desfăcut un săculeț prețios, ferit de ochii îngerilor, în care ținea pământ sfânt și rar. Și I-a ieșit o minunăție de om, o femeie care ține în carnea ei toate rocile prețioase și în care stau înghesuite toate înțelepciunile lumii.

Femeia asta are o complexitate greu de definit: e inteligentă, înțeleaptă, sârguitoare, cu suflet de înger, răbdătoare, plină de compasiune, cu un umor tăios, uneori acid, alteori negru, îndeajuns de analitică încât să pună sub microscop lumea și să-i recunoască toate celulele și să le înțeleagă rolul și rostul.

Mama mea e acea ființă care, așa cum zice înțeleciunea din bătrâni, a făcut un copil, o casă și a sădit un copac. De fapt, mai mulți copaci. La propriu. A ridicat, fizic, cu mâinile ei o casă din pământ și a urcat-o pe hartă. A sădit, a curățat, a smuls, a împletit, a creat, a gândit tot ceea ce sunt și tot ceea ce ea este. A răbdat, a suferit, a plâns, a strâns din dinți și s-a prezentat în ochii lumii cu veselie și bun simț. Este sufletul oricărei petreceri, adunări sau întâlniri la care participă și n-ai ghici o clipă dacă în esență e veselă sau tristă. Și asta datorită faptului că sufletul ei are adâncime și foarte greu ajung sentimentele la suprafață, căci este drum lung.

Mama mea este omul care vreau să devin. Nu mă interesează diplomele, titlurile și pozițiile sociale. Nu vreau nimic din ceea ce sufletul mamei mele nu este. În pofida greutăților trecute sau viitoare, îmi ghidez viața și relațiile cu oamenii pe modelul inimii ei: modestă, cu bun simț, onestă, cu respect și demnitate. O iubesc și o admir într-atât încât vreau să fiu nu doar un om mai bun, ci și o femeie a cărei devenire să fie o cinste adusă acestei ființe de la care încă învăț dragoste și înțelepciune.

Închin aceste vorbe ei, căci astăzi este ziua ei. Împlinește niște ani irelevanți, fiindcă spiritul ei țopăie ca pe arcuri, plin de energie, proaspăt și parfumat, de parcă cei 52 de ani din buletin au fost puși acolo ca o glumă nereușită din partea cuiva. La 52 de ani, mama mea e mai tânără decât toți bătrânii care poartă cifra 20 în acte.
La mulți ani, mamă sfântă! Să-ți dea Dumnezeu sănătate și să-ți ușureze inima de greutăți! Să te împlinești prin mine și să mă împlinesc prin tine! Te iubesc enorm, iar toată dragostea asta îmi iese prin toți porii și prin fiecare răsuflare. Îmi închin sufletul inimii tale.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>