Programul ”Prima spovedanie”

Ion mergea pentru prima dată la preot să se spovedească. Nu era prea bătrân ca să fie numai bun de arătat cu degetul, dar nici a lăstar nu mai mirosea.

S-a pregătit temeinic pentru acest moment: și-a tras adidașii cei noi, blugii cu ștrasuri, cămașa în pătrățele și a ieșit evlavios pe ușă. La biserică, preotul l-a întâmpinat cu o sprânceană ridicată milostivă, semn că ziua se arăta productivă încă de dimineață. Ion și-a zis păsul: păcătuia. Preotul l-a asigurat că-i ceva normal printre oameni și apoi l-a întrebat cu ce anume.

-Cu femei, părinte, cu multe femei. Și parcă am ostenit să trec așa de la una la alta! Îs bătrân de-acum, mă lasă balamalele. Mi-s dragi de-mi vine să iau foc, dar mi-e teamă să n-ajung cenușă!

Preotul l-a asigurat că, dacă nu se astâmpără cu muierile, cu siguranță o să ajungă cenușă, dar nu din cauza lor, ci în focul Gheenei, pe lumea cealaltă. Și apoi i-a explicat pe îndelete întregul proces de incinerare în cazanele sub care dracii vâră cărbuni necontenit. De asemenea, i-a zis că problema se poate rezolva cu o moliftă și o donație în contul celeilalte biserici care se construia mai la deal. Ion, vizibil nemulțimit de cele aflate, și alb ca varul de pe pereții Raiului, și-a salvat sufletul de la pierzanie scoțând portofelul din buzunar și îndesându-i popii în sutană cât pentru trei generații de păcătoși. Înainte să iasă pe ușa bisericii, preotul i-a amintit, în treacăt, că ar fi bine ca pentru o perioadă să se abțină în a mai avea relații intime cu femeile. Iar Ion a făcut întocmai, luând cea mai bună decizie pentru a deveni abstinent: s-a însurat.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
4 Răspunsuri
 1. Cms says:

  De unde se vede că interacţiunea cu multe femei nu te face automat şi liber cugetător…

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

 2. căpcă1 says:

  Aş completa că interacţiunea cu femei te lasă liber de grija banilor, indiferent că-i amantă sau soţie !Dar, hei, ce contează banii faţă de un spirit liber ?

  Thumb up 2 Thumb down 0

 3. isabela says:

  Probleme cu caputul? Spovedanie sau molifta :) )
  Ce fain suna: “molifta”

  Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.