Mic îndreptar pentru spovedanie

Să presupunem că ești genul ăla de om care are simțul mirosului mai dezvoltat și care simte, într-o bună zi, că-i pute creierul. Ca orice individ civilizat al secolului 21 care se respectă, impulsul pe care-l ai e să rezolvi problema cât mai rapid și să mergi la cei care se ocupă de igenizarea și împrospătarea lui. Adică la preoți. Se știe că Biserica folosește cei mai eficienți detergenți pentru îndepărtarea cenușiului din materie.

După o vreme, timp în care ispitele s-au înfruptat din tine ca piranha din file de porc, simți nevoia (și datoria) să mergi să-ți descarci desaga cu păcate la picioarele preotului. Deci să te spovedești. Și pentru că mintea ta e mai imaculată și mai pură decât vaginul unei fecioare, Înalți Preasfințiile lor s-au gândit deja să-ți sară în ajutor și să-ți bage pe sub nas acest mic îndreptar pentru spovedanie.

Instrucțiuni de folosire: îl iei frumos la subțioară și purcezi cu el la biserică. Când îți vine rândul, te așezi frumos în genunchi la picioarele duhovnicului, deschizi cărticica, aluneci două degete peste limbă, întorci prima foaie și începi să citești păcatele pe care le-ai bifat deja de acasă. Eventual, dacă simți că sufletul stă să-ți plesnească de păcate, le citești direct pe toate, să fii sigur că scapi de ele și că nu-ți explodează sufletul în piept, ca un balon în care ai suflat prea mult cu pompa de bicicletă.
Dar dacă nu dorești să cari îndreptarul cu tine (că poate într-un buzunar sunt țigările, iar în altul, prezervativele), înveți câteva pe de rost și le reciți când îți vine rândul. E simplu.

Mai jos, sunt câteva păcate pe care le-am cules din îndreptar pentru voi, păcătoșilor, pentru că știu că ele fac parte din rutina voastră de zi cu zi! Să înțelegeți motivele pentru care veți face băi în smoală cu aromă de sulf în cazanele (vintage) de veci (frazele în italic sunt completările mele).

Așadar:

* Am cârtit la Dumnezeu la necazuri că prea mi-e greu, că de ce am pierdut tocmai eu, că de ce sunt prigonit eu și păcătoșii trăiesc bine, că nu-i bine, sau că e prea e frig, cald, prea plouă etc., în loc sa am răbdare.

* Am vorbit cu mai multe înțelesuri. – Părinte, am citat ieri niște proverbe. … În iad vei arde, păcătoaso!

* Am presupus, bănuit pe alții. Mereu sunt suspicios. – Părinte, l-am văzut pe vecinu’ cum sărea gardul meu cu două găini la subraț. Încă nu-mi dau seama unde mi-au dispărut două găini din coteț. Eu nu bănuiesc pe nimeni. Sunt sigură că Dumnezeu le-a luat la ceruri pentru un rasol ceva.

* Am vorbit în timpul slujbei. M-am foit, m-am mișcat de colo-colo prin biserică. – Adevărul e că întrebam și eu dacă are cineva un foc.

* Am mâncat, am băut ceva pe ascuns.

* Am vrut să fiu deasupra tuturor cu ceva anume dacă nu cu totul.

* Am încredere mare în mine, în loc să am în Dumnezeu.

* Am râs de păcatele si defectele altora. Și de faptele lor bune am râs.

* M-am lenevit a face rugăciune în fiecare dimineață, seara, la fiecare masă. – Cele mai multe rugăciuni le fac în timpul prânzului, că restaurantul la care merg zilnic are pe puțin 30 de mese.

* Am ținut post negru sâmbata si duminica. – Părinte, alte culori n-am găsit!

* N-am păstrat curăție cu soțul (soția): miercuri, vineri, sâmbata, duminica, luni; în cele 4 posturi de peste an; în timpul sarcinii și al ciclului lunar; 40 de zile după naștere. – Părinte, mi-am pierdut agenda!

* Am luat pastile anticoncepționale, am folosit spermicide, ca să nu fac copii.

* Am făcut păcatul onaniei ca să nu fac copii, adică: am folosit prezervativ sau am vărsat sămânță afară ca bărbat, iar ca femeie am folosit diafragma. – Anticoncepționale, spermicide, diafragmă – noțiuni abstracte folosite de preoți pentru a dramatiza contextul. Ei nu știu ce-s ălea, blasfematorilor!

* M-am împreunat cu soțul (soția) de mai multe ori în 24 de ore. – Părinte, eu și soțul meu suferim de amnezie!

* M-am lăcomit la muncă. Am muncit peste puteri, încât poate chiar m-am și îmbolnavit. – Părinte, sunt corporatist!

* Ca femeie, am purtat pantaloni sau fustă scurtă, n-am purtat capul acoperit, am mers sau am vorbit, ca să atrag bărbații.

* Ca femeie, m-am atins de lucruri sfinte din biserică, atunci când am avut ciclu.

* Ca femeie, m-am împărtășit când aveam ciclu. - Eu știam altă formulare: Ca femeie, am avut acea scurgere lunară de sânge când eram în biserică și n-am ieșit repede afară.

* Ca femeie, n-am facut molitfele la o zi, 8 zile si 40 de zile dupa naștere. Am intrat în biserica înainte de a trece 40 zile. Am citit molitfa înainte de a trece cele 40 de zile. – Părinte, iar mi-am pierdut agenda!

* N-am platit contribuția la Sfânta Biserică. – Păcătoșilor, în veci n-o să mai terminăm Catedrala Neamului!

* Am ascultat discutiile altora, desi nu-mi folosea si îi deranjam.

* Restul îl găsiți în îndreptar.

P.S.: Fericiți cei bogați cu umorul!

P.S.2:

Sursă foto: facebook

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
4 Răspunsuri
 1. beatless says:

  foarte frumos! nota 10!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. căpcă1 says:

  soro, io-s gabor, doar o ştii…din vasta mea experienţă-ţi spui şi, te rog, ţine cont: NICIODATĂ să nu recunoşti cu TU ai păcate!!!
  pot fi doar conjucturi nefavorabile, care să te pună într-o lumină nefavorabilă !
  nu există iertare dacă-ţi recunoşti slăbiciunile !!!
  atîta doar că, ispita ca să te detrermine să recunoşti poate îmbrăca tot felul de haine, inclusiv sutana! :)

  Thumb up 1 Thumb down 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.