Diplomă în trei straturi

Se spune că omul cât trăiește învață. În fiecare clipă, în fiecare oră, zi, lună, an, deceniu, omul nostru (proverbul n-a precizat cine e omul respectiv, unde locuiește sau câți ani are) se apleacă pe drum după învățăminte, le culege și le bagă în traistă. Și o duce așa mult și bine până pe la vreo 70-80 de ani când, cu desaga doldora de lecții, se pregătește să-și dea examenul vieții, pentru ca mai apoi să profeseze în domeniul pentru care a studiat asiduu aproape un veac. Și de nicăieri, ca o ploaie de vară, apare Moartea mirosind a fân proaspăt cosit. Îl ia de braț și dă să plece cu el, moment în care omul nostru se trage înapoi, vădit contrariat.

- Haide, că n-avem timp de pierdut! Dezbrăcarea și în cer cu tine!
- Păi bine, bre, Moarteo, acuma când mi-am dat și eu examenul pentru că, uite, am învățat o viață întreagă, tu apari așa nepoftită, mirosind a iarbă, și cu intenții din astea fataliste? Eu ce fac acum cu diploma asta? Pentru ce am muncit atâta?

Și Moartea îl apucă de data asta mai bine de braț și îl trage după ea, mormăind obosită:
- O iei cu tine sus, că în Grădina Raiului avem și wc-uri.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Răspunsuri
 1. liviu says:

  păi da, că-s unii care-nvață doar cum să fie jigodii, îs unii unii viermi trecuți de 60 care-n cel mai natural mod cu putință vin și povestesc, îți vorbesc despre viață, despre Dumnezeu și bunătate, despre caracter și alte sfințenii.
  omu cât trăiește învață. până aici e ok. da să aibă grijă când alege profesorul.

  ps
  că nu pot să-ți comentez la postări pe facebook, am scris aici. sigur, să nu iei în seamă, că io scriu multe porstii. da le scriu din suflet și după simțiri. important e să nu te superi. așa e când ești trist.

 2. Iulia Pavel says:

  Reveico, 10 ti-as da, si nu pentru reclama la ”diploma” in 3 straturi :) ) sau pentru sarcasm! Ci mai ales pentru figurile de stil vis a vis de Moarte! As propune textul pentru programa de bacalaureat. Macar o metafora de soi sa invete tineretul! Iar pentru cei cu frica de cele vesnice, Moartea “mirosind a fan proaspat cosit” sau “ca o ploaie de vara” venind, ar parea mai idilica decat Viata de care greu se desprind!

  • reveica says:

   Iulio, te suspectez de faptul ca ma placi si ca, pe fondul subiectivismului, vezi numai figuri de stil potrivite pentru bac. :) ))

 3. Iulia Pavel says:

  Pe cuvant ca te plac:)) dar de figurile tale de stil sunt amorezata de-a binelea! Subiectiva nu sunt pentru ca nu stiu ce inseamna:)). N-ai sa vezi asa ceva in curtea mea. Eu cresc numai oratanii in spirit cazon si obiectiv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>